18 tips om meer geld over te houden
André Zweerus

Een essentieel onderdeel van succes is financiële slimheid. Sparen, beleggen, investeren, dit alles is niet mogelijk zonder geld en des te eerder je dus slimme geld-gewoontes ontwikkeld, des te meer geld je straks hebt om je slag te slaan als er een mooie kans zich voordoet. 

Het is dus van belang, vooral als je jong bent, om te beginnen met sparen. Meer hierover kun je vinden in onze “Stresskiller Toolkit’, welke je hier kunt downloaden.

Des te meer je overhoud, des te meer je kan sparen (en ook uitgeven, jouw feestje). Hieronder volgen dus mijn 18 tips om meer geld over te houden, zodat je jouw rekeningen extra kan spekken.

1. Bekijk je uitgaven

De belangrijkste tip is om aan het einde van de maand te kijken waar je je geld aan hebt uitgegeven. Het zal je verbazen hoeveel je uitgeeft aan zaken die niet veel toevoegen aan je leven. Vooral bij het uitgeven van geld zal je merken dat ‘vele kleintjes één grote maken’. 

Neem dus eens de moeite om te kijken waar en wanneer jij met je pinpas zwaait, dit inzicht zal je bewuster maken en het aantal ‘nutteloze’ uitgaven automatisch doen verminderen.

2. Betaal je schulden af

Ik hoop dat je nog geen schulden hebt opgebouwd, maar als dat wel het geval is; betaal deze zo snel mogelijk af. Als je hebt geleend van een vriend, of je ouders dan zal het nog meevallen, maar als je op krediet hebt gekocht (Wehkamp, etc.), of bij een officiële instantie geld hebt geleend, dan betaal je ook rente en dat is gewoon weggegooid geld. 

Zorg dus dat je zo snel mogelijk je schulden afbetaald en leen nooit meer geld (Hypotheek en Studieschuld uitgezonderd), oftewel; koop geen sh*t die je niet kan betalen. 

3. Stel een budget

Toen mijn vriendin en ik gingen samenwonen gingen wij een uitdaging met elkaar aan om niet meer dan € 50,00 uit te geven aan de weekboodschappen. Indertijd waren er programma’s over mensen in de bijstand met dit bedrag, dus we waren benieuwd of wij dit ook konden doen. Het feit dat we net samenwoonde en in een week flink wat duizenden euro’s hadden uitgegeven werkte zeker mee. 

Inmiddels wonen we 7 jaar samen en komen we bijna nooit boven deze € 50,- uit. We komen niks tekort en kopen heus wel eens wat extra’s, maar gemiddeld genomen zitten we rond dit bedrag, wat ons in die 7 jaar al duizenden euro’s extra in de pocket heeft opgeleverd. Hoe wij dit doen?

4. Plan de boodschappen

Je zal misschien wel eens gehoord hebben dat je nooit boodschappen moet doen als je honger hebt. Nou, je moet sowieso nooit boodschappen doen zonder lijstje. De hoeveelheid nutteloze crap die je meeneemt is bizar en uiteindelijk blijven de meeste producten toch maar een week goed. 

Wij schrijven dus van te voren op wat we de komende week willen gaan eten, maken daarvan een lijst met alle benodigdheden (en extra’s, ik ga dus echt niet op droog f*cking brood leven) en kopen dat EN NIKS ANDERS. Op die manier blijven wij binnen ons budget van tip 3. 

5. Koop generiek

Een uitstekende manier om binnen budget te blijven is door niet alles van een A-merk te komen. Vrijwel elk product heeft een huismerk, wat een stuk goedkoper is. Nu zal je bepaalde producten gewoon van het A-merk willen, omdat je die echt beter/lekkerder vindt (zo is mijn pindakaas Calvé en mijn knoflooksaus Remia, iets anders en de hel breekt los), maar ik hoef echt geen A-merk pastawokkels, of high-end melk. Experimenteer hiermee en ontdek jouw ideale (financieel vriendelijke) formule. 

6. F*ck kabel-tv en vaste telefonie

Het verbaast mij hoeveel mensen nog ‘Alles-in-1’ paketten hebben, terwijl ze eigenlijk alleen maar streamen en mobiel bellen. Ik hoef je niet te vertellen welke alternatieven te zijn als je een serie of film wilt kijken. Voor internet met telefoon en tv betaal je al gauw (na de ‘goedkope’ prijs die afloopt na 6 maanden) € 40,- tot € 60,- en het grootste verschil in die pakketten is de internetsnelheid. 

Dump dus die tv en telefoon, neem een abo op je favoriete streaming dienst(en) en je hebt al gauw een paar tientjes per maand extra.

7 .Betaal eerst jezelf

Maak zodra je salaris gestort is direct geld over naar je spaarrekening(en) en blijf daar met je klauwen vanaf! Mocht je daar moeite mee hebben, is het slim om 2 spaarrekeningen te nemen; 

Buffer; sparen voor de korte termijn. Hier kan je wat geld vanaf halen als je tekort komt en spaar je
            voor grotere uitgaven zoals een laptop, rijlessen, kleding en/of games.

Schatkist; sparen voor de lange termijn. Hier blijf je ten alle tijden vanaf! Dit geld stack je om later te
                kunnen gebruiken bij bv. een investering, of het starten van een side hustle/eigen bedrijf. 

8. Stop/beperk roken en/of andere slechte gewoontes

Ja mam! I know, makkelijker gezegd dan gedaan. Stoppen is natuurlijk een dikke cashcow, maar als je merkt dat dat niet lukt (of je dat simpelweg niet wil), dan kan je experimenteren met een budget. Als je geen volledig doorgeslagen verslaafde bent, kun je namelijk jouw gebruik beperken. 

Zeg bijvoorbeeld dat je maximaal 2 pakjes per week rookt. Dan zal je wat minder vaak zonder na te denken een peuk opsteken en zal je merken dat je binnen je budget blijft. 

9. Neem een ‘Staycation’

Het liefst gaan wel allemaal wel naar een dik 5 sterren resort in een tropisch paradijs. Onderschat echter niet hoe gaaf een vakantie in de buurt kan zijn. Zo is Renesse in Zeeland bijvoorbeeld het Ibiza van de lage landen, of kan je een paar legendarische weken beleven op een jongerencamping.

Doordat de kosten hiervan een stuk lager liggen dan een hotel+ticket, kun je je budget bijstellen en meer overhouden (of nog harder los gaan, maar ik adviseer een beetje van beide).

10. Smeer een boterham en koop een thermosfles

Het is misschien niet super hip om je broodjes mee te nemen voor de lunch en je eigen koffie in de thermos mee te slepen in plaats van naar de Starbucks te gaan, maar ik zou zeggen probeer het een paar weken en kijk naar het verschil op je rekening. Starbucks kost (afhankelijk van wat je wil) tussen de 2 en 5 euro per bak. Voor dezelfde prijs heb je 1 á 2 pakken koffie waar je zeker een maand koffie van drinkt. Ook je eigen lunch maken is een stuk goedkoper dan broodjes in de kantine of de AH To Go. Zoals ik al zei bij tip 1; vele kleintjes maken 1 grote. 

11. Gebruik de 24 uur-regel

Dit werkt ZO goed! Wanneer je een niet essentiële aankoop (kleding, games, whatever niet nodig is om te overleven) online wil doen, parkeer deze dan in je winkelmandje en wacht 24 uur. De site zal je natuurlijk willen overhalen met ‘Deze korting alleen vandaag’-bullsh*t, maar ze hebben elke dag dit soort acties. 

Door een dag te wachten onderbreek je namelijk het mentale proces van bevrediging wat je op dat moment als een willoze slaaf laat rennen naar de ‘betaal’-knop. Je zal merken dat je vaker dan eens na 24 uur de aankoop niet meer wil en houdt zo weer lekker wat cash over. 

Bijkomend voordeel is dat wanneer je het echt wil, dat na 24 uur ook nog het geval is en je tot je daadwerkelijke aankoop een hoop voorpret beleefd. Dubbele winst! 

12. Bereken aankopen op gewerkte uren ipv kosten

Dit is een super efficiënte mind hack. Wanneer je een paar schoenen ziet die ‘slechts’ € 20,- kosten dan ben je al snel geneigd om ze te kopen. Dit lijkt immers niet veel geld (€ 19,95 lijkt nóg minder). Maar bekijk eens hoeveel uren je moet werken om netto € 20,00 te ontvangen. 

Tijd heeft veel meer waarde dan geld en wanneer jij je bedenkt hoeveel uren je moet bikkelen ergens voor, dan zal je een hoop dingen een stuk minder de moeite waard gaan vinden.  

13. Afmelden

Cancel al je nieuwsbrieven van webshops en/of andere sites waar je geld op uitgeeft. Wanneer jij iets nodig hebt, dan weet je het te vinden, wanneer je echter al die nieuwsbrieven continue doorbladerd, dan zal je dingen kopen die je niet nodig hebt. Op zich niet super erg, maar het zal je verbazen hoeveel geld je overhoud wanneer je gaat shoppen bij behoefte, in plaats van door nieuwsbrieven continue behoefte krijgt om te shoppen. Marketeers verstaan hun vak goed en weten precies hoe ze jou moeten manipuleren om te blijven kopen, kopen, kopen. 

14. Stop met verzamelen, begin met verkopen

Ben jij zo iemand die een latje hebt met al je oude telefoons ‘voor het geval er eentje stuk gaat’? Heb jij nog steeds al je lego van vroeger, liggen er stapels platen, stripboeken of whatever in jouw kamer/huis?

Welkom in 2020; je kunt goed geld verdienen met alle spullen die je niet meer gebruikt. De wereld is jouw klant en voor de meeste spullen die jij hebt liggen is er wel iemand die er wat geld voor over heeft. 

15. Neem een goedkoop abonnement

Als jij efficiënt bent met de beschikbare wifi overal ter wereld, dan zal je niet heel veel meer dan 1,6 GB per maand van je internetbundel gebruiken. Te veel mensen hebben nog steeds enorme databundels omdat ze bang zijn over hun bundel te gaan. 

Switch die wifi dus aan en check na een paar maanden je facturen om te zien hoeveel internet je nou daadwerkelijk gebruikt. Gemak dient de mens, I know, maar als je elke maand een paar tientjes extra in je zak kan steken, is het een kleine moeite natuurlijk. 

16. Gratis entertainment

Shakespeare zei ooit; ‘het hele wereld is een toneel’. Jezelf vermaken hoeft niet altijd geld te kosten. Er zijn veel leuke activiteiten die niks kosten, als je de moeite neemt om er naar te zoeken. Gratis musea, evenementen, markten, festivals en concerten. 

Daarbij kun je natuurlijk ook online heel veel content vinden om jezelf en anderen te vermaken; spellen, challenges, films, workshops en ga zo maar door. 

17. Slimmer uit (eten) gaan

Voordrinken is natuurlijk bekend. Maar waar weinig mensen naar kijken bij uitgaan en uit eten gaan zijn de diverse mogelijkheden en aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van je favoriete hotspots en restaurants. Maak gebruik van Happy Hour, vul enquêtes in voor lekkere kortingen etc. 

Het lijkt misschien een beetje cheap, maar je lol is er niet minder om en aangezien uitgaan en uit eten gaan voor de meeste mensen de duurste niet-essentiële uitgaves zijn, kan je hiermee flink wat geld overhouden. 

18. Koop 2e hands

Bepaalde dingen koop je natuurlijk nieuw; je zit niet te wachten op andermans tandenborstel. Maar voor veel zaken kun je met 2e hands echt ziek veel geld overhouden; games, merkkleding, auto’s (of andere voertuigen), of boeken. Dit soort dingen geven 2e hands exact dezelfde waarde; met een 2e hands auto kom je ook van a naar b, games en boeken zijn games en boeken en 2e hands kleding is ,sinds ze het ‘Vintage’ zijn gaan noemen, helemaal hot.

Vind je passie met deze 4 vragen!

Vind je passie met deze 4 vragen!

Vind je passie met deze 4 vragen! Je passie vinden… Dat klinkt een stuk makkelijker dan dat het is. Helemaal als je eigenlijk met je neus in de studieboeken hoort te zitten, twijfelend of je wel de juiste opleiding hebt gekozen. Althans, dat is als ik vanuit eigen...

3 manieren om passief inkomen te verdienen als student

3 manieren om passief inkomen te verdienen als student

Verdien passief inkomen als student met deze 3 tips! Studeren is natuurlijk hartstikke leuk… Of niet. Anyhow, je wilt naast dat je aan het zweten bent voor je studie ook een leuk zakcentje verdienen toch? Een bijbaan bij de Albert Heijn voor €3 per uur zie je niet zo...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Home

Privacy And Policy

Voorwaarden

Schrijf Voor Ons