‘Kutwerk’ bestaat niet
André Zweerus

In mijn werkverleden waren er regelmatig dagen dat ik een onmetelijke haat had voor de klok; de tijd ging maar niet voorbij! Des te langer ik naar de klok keek, des te trager de tijd leek te gaan. Op dit soort dagen had ik het zwaar en twijfelde ik oprecht aan de keuzes die ik tot dan toe had gemaakt in mijn leven.

Hoe ben ik hier in godsnaam beland?

Nu ik wat verder ben, zie ik echter hoe nuttig dit ‘kutwerk’ (of ‘klotewerk’, mij om het even) voor mij is geweest en ben ik zelfs trots op mijn zeer uitgebreide CV. Van de bouwplaats, tot het magazijn, via een kippenfabriek, door de supermarkt richting de telefonische acquisitie (I know, niet echt de ideale route). Omdat ik nooit mijn best deed op school, heb ik mijn carrière moeten opbouwen zonder opleiding; the hard way. 

Al deze baantjes hebben mij echter een hoop geleerd en mij ontzettend sterk gemaakt. Hieronder vindt je daarom de antwoorden op jouw brandende vraag:

Hoe dan?!

1. Ik haal nooit mijn neus op voor vervelende klusjes.

De meest waardevolle les die ik heb geleerd in zowel de baantjes die niet leuk waren, als in het werk wat ik met veel plezier doe; je zal altijd wel eens rottige klusjes moeten doen. Of je nu je ideale baan hebt, of nog aan het begin staat van je carrière, jouw functie zal nooit volledig bestaan uit werk wat je van begin tot eind geweldig vindt. 

Jouw droombaan van verzorger in de dierentuin gaat samen met olifantenstront, jouw eigen onderneming gaat samen met administratie en voor die topbaan in dat prachtige bedrijf zal je toch echt al die vreselijk saaie vergaderingen met enthousiasme moeten uitzitten en bijbel-dikke beleidsplannen moeten lezen.

Wanneer ik nu met dit soort klusjes wordt geconfronteerd ben ik mij bewust van het feit dat deze klusjes ervoor zorgen dat ik werk kan doen waar ik geïnspireerd, enthousiast en gelukkig van wordt. Het is simpelweg onderdeel van het proces en ik voel mij er dan ook nooit (meer) te goed voor. 

2. Ik heb een bikkelharde werkmentaliteit.

De beste manier om iets te doen wat je niet leuk vindt is vol gas met 100% inzet. Des te eerder het klaar is, des te eerder ik andere (leukere) dingen kan gaan doen. Die 100% inzet is even belangrijk, want het is mij al te vaak gebeurt dat ik iets half-half deed en ik daarna nog een hoop van dit werk opnieuw moest doen door slordige foutjes. 

Wanneer ik nu dus naar mijn takenlijst kijk, pak ik de naarste klusjes er als eerste uit en werk ik daar zo snel mogelijk doorheen. Op deze manier houdt ik de rest van mijn tijd over om het leuke werk te doen en worden de leuke werkzaamheden ook niet verzuurt doordat ik in mijn achterhoofd weet dat er nog een aantal ‘kutklusjes’ liggen te wachten. 

3. Ik ben in staat om te doen wat nodig is, om te komen waar ik wil zijn.

Kansen worden geboden aan de mensen die bereid zijn om ze te pakken. Zoals ik hierboven al aangaf gaat al het leuke werk hand-in-hand met vervelend werk. Als je dus een grote kans wilt (bijvoorbeeld een promotie) dan zal er dus een flinke berg werk verzet moeten worden en zal er in die berg dus ook een enorme berg vervelend werk aanwezig zijn. Voor mij is dit geen probleem, want ik weet welke beloning er aan de andere kant van die berg te halen valt. 

“The price is easy if the promise is clear.”

~ Jim Rohn

Ik probeer je hier niet te overtuigen om in een uitzichtloze situatie te blijven zitten. Als jouw huidige baan bestaat uit 100% ‘kutwerk’ dan is het tijd om 1 van de volgende 2 stappen te nemen:

  1. Tijd voor promotie
    Zie jij een functie in je huidige bedrijf waar werkzaamheden bij zitten die jouw wel tof lijken? Vraag dan wat er nodig is om deze functie te kunnen krijgen en wees bereid om keihard te werken voor deze promotie. Dit lijkt een eenvoudige manier, maar als jij 100% geeft en aan de gestelde eisen voldoet, kun je overal komen waar je maar wil.

    Pro tip: Lees hier hoe je in 5 stappen gegarandeerd kan krijgen wat je wil.
  2. Tijd om te vertrekken
    Zie jij in je huidige functie en de eventuele doorgroeimogelijkheden van je huidige werkgever niks waar jij enthousiast van wordt en/of moeite wilt doen? Dan is het tijd om wat anders te zoeken. Je hebt in ieder geval een waardevolle les over jezelf geleerd (je weet nu wat je absoluut niet wil) en zal dus om je heen moeten gaan kijken.

    Pro tip: Verbrand NOOIT bruggen achter je. Hiermee bedoel ik dat je nooit van de één op andere dag moet vertrekken en nooit je huidige bedrijf/werk moet afkraken. Geef gewoon aan dat deze baan niks voor jou is, dien netjes je opzegperiode (meestal een maand) uit en geef 100% tot de laatste dag. Zo garandeer je dat jouw reputatie intact blijft en je een mooie referentie op je CV kunt zetten.

4. Ik waardeer waar ik ben en heb nooit angst om zonder werk te komen zitten.

Mijn ervaring met ‘kutwerk’ heeft mij ontzettend veel waardering gegeven voor mijn huidige baan. Vele baantjes die ik heb gedaan waren gewoon puur voor het geld. Er was 0 inspiratie en geen millimeter toekomstperspectief;

Ik moest gewoon mijn rekeningen betalen. 

Ik ben mij regelmatig bewust van het feit dat ik nu een carrière heb waar ik mijn interesse, passie en creativiteit in kwijt kan. Doordat ik heb ervaren hoe het is om werk te moeten doen puur voor het geld, ben ik al mijn angst kwijtgeraakt om ooit nog zonder werk te komen zitten. Ik weet dat er altijd wel ergens geld te verdienen is. Ik heb soms werk moeten doen wat voor mij echt 100% afgrijselijk was, maar de ervaring heeft mij ook geleerd dat dit soort werk altijd tijdelijk is. Zolang ik maar bleef doorwerken kwamen er uiteindelijk altijd weer nieuwe kansen voorbij. 

De economie crasht en klimt. Bedrijven komen en gaan, maar zolang ik maar bereid ben om de handen uit de mouwen te steken zal ik altijd een boterham kunnen verdienen, rekeningen kunnen betalen en nieuwe (carrière) kansen vinden.

Vind je passie met deze 4 vragen!

Vind je passie met deze 4 vragen!

Vind je passie met deze 4 vragen! Je passie vinden… Dat klinkt een stuk makkelijker dan dat het is. Helemaal als je eigenlijk met je neus in de studieboeken hoort te zitten, twijfelend of je wel de juiste opleiding hebt gekozen. Althans, dat is als ik vanuit eigen...

3 manieren om passief inkomen te verdienen als student

3 manieren om passief inkomen te verdienen als student

Verdien passief inkomen als student met deze 3 tips! Studeren is natuurlijk hartstikke leuk… Of niet. Anyhow, je wilt naast dat je aan het zweten bent voor je studie ook een leuk zakcentje verdienen toch? Een bijbaan bij de Albert Heijn voor €3 per uur zie je niet zo...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Home

Privacy And Policy

Voorwaarden

Schrijf Voor Ons