5 waardevolle levenslessen die alleen gamers leren
Andrei de Vries

Frag out! Al vanaf jonge leeftijd ben ik een fanatieke gamer. Altijd balancerend op het randje van no-life, mag ik vandaag de dag nog graag de controller oppakken. Ik heb al enige tijd geleden geaccepteerd dat ik geen professionele COD speler zal worden, maar ik mag me er graag mee vermaken. 

Gamen wordt door veel mensen nog steeds gezien als ‘levenloos gedrag’ (f*cking normies), maar met de opkomst van eSports en Twitch is inmiddels wel duidelijk dat het een zeer lucratieve manier is om je geld te verdienen. 

De voordelen (verbetering van oog-handcoördinatie, troubleshooting, efficiënt beslissingen nemen, etc.) zijn bekend, evenals de nadelen (schade aan rug en schouders bij slechte houding, risico op verslaving etc.), maar waar je weinig mensen over hoort is de waardevolle levenslessen die je leert als je flink wat uurtjes op de klok hebt gezet. 

Hieronder de belangrijkste 5 levenslessen die gamers leren gedurende hun tijd in de meest uiteenlopende digitale werelden: 

1. Als je uitdagingen en vijanden tegenkomt, dan ga je de goede kant op.

Deze zal je wellicht al eens gehoord hebben. Wanneer je in een game geen puzzels, vijanden of andere uitdagingen tegenkomt, weet je dat je je moet omdraaien. 

Wanneer ik in mijn dagelijks leven geen enkele tegenstand ervaar, dan ga ik me zorgen maken. Het gaat dan ‘tè goed’ en ik weet dat er vroeg of laat wel iets zal gebeuren wat roet in mijn eten zal gooien. That’s life. 

Uitdagingen maken het leven spannend en geven het betekenis. Vijanden (of ‘haters’) zijn het product van succes, dus is het fijn dat iemand jaloers op je is; dit betekent dat je iets hebt, of hebt gedaan wat de moeite is om jaloers op te zijn:

“If you got 14 people hating on you, you need to figure out how the f*ck to get to 16 before the summer gets here.”

~ Katt Williams 

Je hebt dus uitdagingen en vijanden nodig. De reden waarom is levensles nummer 2:

2. Je moet XP verzamelen op het volgende level te komen.

XP, voor die paar mensen en ouders die het niet weten, staat voor eXperience Points. Wanneer je in een game het volgende level bereikt dan worden allerlei zaken beter; je krijgt sterkere wapens, meer opties, grotere vijanden, maar ook meer loot (beloning). 

Vertaal dit simpel naar de ‘echte wereld’: des te pittiger het werk, des te hoger de beloning. Als vakkenvuller krijg je minimumloon. Bouw je XP op en promoveer je naar afdelingschef, dan wordt het werk uitdagender en krijg je ook meer salaris. Simpel zat toch?

Fanatieke gamers zijn gewoon carrièretijgers en workaholics zonder dat ze het door hebben. Zelf heb ik ook deze fanatieke mindset voor een deel om kunnen zetten naar de realiteit. Zowel op mijn Xbox als in mijn carrière ben ik hongerig naar XP en altijd gefocust op het volgende level. Net zoals in gamen, betekent het volgende level namelijk dat je upgrade in je mogelijkheden; je bent sterker, beter en krijgt toegang tot nieuwe levels waar je nog beter kunt worden en meer kunt groeien. 

3. Als je veel pick-ups vindt, sta je op het punt om in serieuze sh*t te belanden.

‘Pick-ups’ (munitie voor je wapens, health potions, power-ups, etc.) zijn meestal in kleine hoeveelheden verspreid door de game. Een kistje hier, een health pack daar, Pokéballetje zo, een paar kogeltjes zus. Het geeft je meestal nèt genoeg om te kunnen dealen met wat er komen gaat en zorgt voor spanning, omdat je altijd op het randje van te weinig balanceert. 

Maar zo nu en dan kom je opeens op een plek die bulkt van de goodies. Je krijgt munitie voor elk wapen wat je ooit hebt kunnen vinden, al je health wordt aangevuld, je armor is maximaal, al je teamleden worden geboost en je vindt meer items dan je kunt dragen.

NICE!……….toch?……….

Laat je niet misleiden door dit soort meevallers. Zowel in de gamewereld als IRL gaan deze meevallers namelijk gepaard met een prijs; er gaat een flinke clusterf*ck op je pad komen. Een bossfight, een enorme tegenslag, of de uitdaging van je leven. 

Als gamer hoef je hier niet over na te denken. Wanneer de bossfight begint, duik je er vol overgave in, omdat je weet dat de overwinning de weg opent naar nieuwe werelden, betere wapens, vergroting van het avontuur en natuurlijk ook gepaard gaat met allerlei mooie beloningen.

Als je in je leven dus een flinke tegenslag te verwerken krijgt en/of een obstakel voor je voeten krijgt doe dan als de gamer; ga de strijd aan, overwin en sterker uit de overwinning.

4. Easy Mode is al heel snel geen bal meer aan.

Er zijn natuurlijk dagen waarop ik geen zin heb om alles in Ultra Hardcore Mode te doen (eerlijk, meestal speel ik games op Normal). Dagen dat ik geen multiplayer wil spelen, omdat ik even geen behoefte heb om geteabagged (NIET googlen) te worden door 15-jarige pro-killers die me van tien kanten overhoop schieten. 

Pff, gewoon even niet. 

Wanneer het allemaal te makkelijk is, wordt het echter al heel snel heel saai. Inmiddels ben ik er ook wel achter gekomen dat het leven gelukkig geen gemakkelijk avontuur is, dat maakt het juist spannend. Als ik op Easy Mode door een spel heen vlieg heb ik geen enkele voldoening, omdat ik weet dat ik er geen moeite voor heb hoeven doen. 

Zonder spanning en uitdaging is het leven geen bal aan. We willen avontuur, nieuwe plekken ontdekken, het onbekende instappen en er iets van maken. Of het nou achter de joystick is, of in je dagelijkse leven; een saaie routine zonder enige afwisseling of spanning is een nachtmerrie. 

Het is helemaal niet verkeerd om soms even gas terug te nemen, ook dat is belangrijk, maar het juiste moment om dit te doen is wel nadat je flink hard hebt gewerkt. Dan is het een fijne en welverdiende beloning om je voeten omhoog te gooien en even lekker hersenloos door wat baddies heen te rammen.

5. Zonder doel is het niks aan.

Games van nu kunnen doorgaan, zelfs wanneer de ‘main story’ is afgerond. GTA, Skyrim, Red Dead Redemption en vele andere games hebben side-missions die je tot Sint Juttemis kunt spelen. Voor mij is echter de game klaar als het hoofddoel bereikt is. Ik kan natuurlijk nóg een grot verkennen, nóg een overval doen, nóg een race doen, maar als er geen doel achter zit, dan ben ik daar gauw op uitgekeken. 

Ik start dan of een nieuw avontuur, of koop een nieuwe game. Er moet wel wat te behalen zijn, anders is het letterlijk en figuurlijk doelloos. Een doel motiveert en pusht de speler en geeft richting aan de acties die hij/zij neemt. 

Ook in het echte leven is dit de functie van een doel. Mensen die geen doelen stellen waaien met de wind mee. Toen ik doelen heb leren stellen werd een hoop duidelijk voor mij. Het hielp mij om keuzes te maken en gaf mij focus op wat ik wel en wat ik niet wilde doen. Ik had immers nu een filter voor mijn acties; draagt dit bij aan mijn doel, of niet?

Gaming helpt om deze mindset te ontwikkelen. Wanneer ik mijn magie wil ontwikkelen, heb ik geen zwaard nodig. Wanneer ik wil level-uppen, focus ik mij op XP en niet op geld. Een doel in games en in IRL helpt dus om sneller vooruit te gaan, overbodige acties te vermijden en minder tijd te verspillen op weg naar hetgeen wat je wil.

Conclusie

De weg naar succes in een game lijkt enorm veel op de weg naar succes in het echte leven. Doelen stellen, door obstakels heen vechten, naar nieuwe levels groeien en continue werken aan skills en tools is exact de formule voor professioneel succes. 

Er valt dus veel winst te behalen door het leven te zien als de ultieme game; Life Simulator 2020.

Je hebt een aantal basispunten (strength, intelligence, charisma, endurance, whatever) en diverse tools tot je beschikking. Je kunt werken aan je skills, investeren in je tools (wapens) en non-stop level-uppen. Deze game heeft de beste graphics, een enorme main-story en een onuitputtelijke voorraad aan side-missions, skills, perks, voertuigen, bondgenoten en mogelijkheden. 

De keuze is dus aan jou wie je wilt zijn:

Ben jij de held van jouw verhaal, of een random NPC die constant dezelfde acties herhaalt en van weinig toegevoegde waarde is in de wereld waarin hij/zij leeft?

Vind je passie met deze 4 vragen!

Vind je passie met deze 4 vragen!

Vind je passie met deze 4 vragen! Je passie vinden… Dat klinkt een stuk makkelijker dan dat het is. Helemaal als je eigenlijk met je neus in de studieboeken hoort te zitten, twijfelend of je wel de juiste opleiding hebt gekozen. Althans, dat is als ik vanuit eigen...

3 manieren om passief inkomen te verdienen als student

3 manieren om passief inkomen te verdienen als student

Verdien passief inkomen als student met deze 3 tips! Studeren is natuurlijk hartstikke leuk… Of niet. Anyhow, je wilt naast dat je aan het zweten bent voor je studie ook een leuk zakcentje verdienen toch? Een bijbaan bij de Albert Heijn voor €3 per uur zie je niet zo...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Home

Privacy And Policy

Voorwaarden

Schrijf Voor Ons