STOP!!! Lees dit voor je een opleiding kiest!
Andrei de Vries

Jouw studententijd is één van de mooiste tijden van je leven en een goed diploma kan jouw carrière een enorme boost geven. Wanneer het einde van de middelbare school in zicht komt, zullen leraren en mentoren jou aansporen om te gaan nadenken over welke vervolgopleiding je wilt gaan doen. 

Wat veel leraren en mentoren (en ouders) helaas niet altijd begrijpen is dat een vervolgopleiding niet een doel is, maar een tool. Een opleiding geeft jou de noodzakelijke kennis om in te kunnen stromen in een bepaalde branche, vakgebied, of carrièrepad. Wanneer je niet weet wat je wil, is het kiezen van een opleiding onmogelijk en loop je het risico om ontzettend veel geld en tijd te gaan spenderen aan iets waar je niks aan hebt. 

Bontjassen in de Sahara

Wanneer je een duidelijke route voor jezelf hebt uitgestippeld, is de juiste opleiding zo gevonden. Wil je advocaat worden? Rechten. Werken in de bouw? Bouwkunde. Wil je dokter worden? Geneeskunde. Enzovoort enzovoort. 

Wanneer je echter nog niet weet wat je wil worden, dan is het niet verstandig om direct door te stromen naar een vervolgopleiding. Dat is hetzelfde als spullen kopen voor een grote reis, zonder dat je weet waar je naartoe gaat. Als jij uiteindelijk naar een tropisch regenwoud gaat, of naar de Sahara, heb je niks aan een bontjes. Niemand wil in zijn/haar badkleding op de Noordpool staan en niemand wil veel tijd in een studie steken, om er uiteindelijk helemaal niks mee te doen. 

Wanneer je een studie doet, dan ruil je in feite jouw tijd en geld in voor kennis en (hopelijk) vaardigheden. Zie het alsof je een gereedschapskist koopt. Voordat je weet wat je nodig hebt, moet je weten wat de klus is, want om een schuurtje te bouwen heb je geen hijskraan nodig.

Wees ook niet te bescheiden in je onderwijsdoelen; met een medische opleiding kun je namelijk wel in een bakkerij werken, maar met een bakkersdiploma kun je niet in een praktijk werken. Onthoud daarbij wel:

Studeren kost (veel) geld 

Wanneer je nog niet exact weet welke studie je wilt doen, maar wel bijvoorbeeld al een idee hebt welke kant je op wilt (bijvoorbeeld een carrière in de commerciële dienstverlening, juridische sector, of het medische veld) dan kan een opleiding die een breed palet van kennis biedt een mooie eerste stap zijn. Opleidingen zoals bijvoorbeeld Commerciële Economie, Marketing & Communicatie, of Taal & Communicatie bieden een mooi fundament waar vanuit je jezelf dan verder kan ontwikkelen.

Door deze ‘tussenstap’ in jouw ontwikkeling maak je kennis met de branche waar jij interesse in hebt, ontwikkel je een fundament waarmee je al zou kunnen starten in de markt, haal je natuurlijk een mooi diploma en krijg je meer inzicht in de mogelijkheden van de branche, wat jou weer kan helpen om een gespecialiseerde vervolgopleiding te kiezen. 

Waar een hoop mensen flink mee in de shit zijn geraakt, is dat de rekening voor jouw opleiding(en) pas achteraf komt. Studieschuld is een dingetje, helemaal als je een opleiding start en niet afmaakt. Wanneer je dus begint aan een opleiding, maar deze dan af!

Hoe stom de opleiding uiteindelijk ook blijkt te zijn, de kosten voor het niet afmaken kunnen oplopen in de duizenden euro’s. De tijd die je dus moet spenderen om deze kosten terug te betalen is allemaal verloren en weegt praktisch gezien niet op tegen een jaar of twee (of drie) extra door vroegtijdig te stoppen. Daarbij is het ook nog eens weggegooid geld; je bent een jaar/jaren kwijt, staat duizenden euro’s in schuld en hebt geen diploma. 

De meest recente berekening plaatst de gemiddelde studieschuld zo rond de € 13.000,-.
(bron; Centraal Planbureau) 

Wanneer je na je studie kan doorstromen naar een mooie baan en/of carrière, dan is dit natuurlijk niet zo’n enorm probleem. Dit bedrag is dan een investering wat jouw mogelijkheden voor de toekomst (qua werk en inkomen) aanzienlijk verbeterd.

Wees echter wel bewust dat je dus flink wat geld moet aftikken voor een studie en ga niet zomaar een opleiding doen ‘om te kijken of je het wat vindt’. 

Voor die enkele gelukkige mensen van wie de ouders de studiekosten betalen geldt dit net zo (eigenlijk nog meer). Jouw ouders hebben keihard gewerkt om jou te helpen bij het creëren van een mooie toekomst. Neem dit niet voor lief en zie deze lieve mensen alsjeblieft niet als een pinautomaat. Bedenk dat die duizenden euro’s die zij neertikken niet uit de lucht zijn komen vallen en dat zij daar jaren voor hebben gewerkt en gespaard. 

Weet je écht niet wat je wil? Overweeg dan een tussenjaar.

Een tussenjaar wordt vaak niet als optie aangeraden. Veel scholen pushen leerlingen om een opleiding te kiezen en niet hun ‘tijd te verdoen met een jaar niks doen’. Er zijn ook flink wat ouders die er zo over denken, maar wanneer je voelt dat je echt nog volledig rondzweeft tussen alle opties en geen flauw idee hebt van wat je later wil gaan doen, dan kan het verstandig zijn om het een jaar uit te stellen zodat je wat meer helderheid kan krijgen over wie je bent en wat je wil, mentaal te groeien en jezelf klaar te maken voor deze volgende belangrijke fase in je leven.

Wanneer je optimaal gebruik maakt van jouw tussenjaar, kan het je namelijk ontzettend veel schelen; tijd en geld wat je anders had geïnvesteerd in een opleiding die je later niet gaat gebruiken, maar ook meer inzicht en ontwikkeling van je skills, interesses, talenten en doelen. 

Jouw levenspad staat niet geschreven in steen

Vraag eens in je omgeving aan ‘volwassenen’ (of ‘oudjes’, net hoe je het bekijkt) hoe zij bij hun huidige baan terecht zijn gekomen. Je zal zien dat de meeste iets aangeven in de trant van ‘ik ben erin gerold’.

Het komt maar weinig voor dat mensen een opleiding doen, exact de baan vinden die ze voor ogen hadden en hun carrière zich volledig volgens plan ontvouwt. 

Mensen maken plannen en God lacht. 

~ Joods gezegde

Je kan dus wat van de stress en angst van ‘de verkeerde keuze’ loslaten in de wetenschap dat je nooit 100% juist zal kiezen en dat ook niet uitmaakt. Richt je dus bij het maken van je keuze op kennis die je gaat helpen bij je carrière, maar ook zeker kennis die overdraagbaar is naar andere vakgebieden. Wellicht vind jij een universitaire studie ‘Keltische talen en cultuur’ mega interessant, maar buiten meer inzicht in de wereld van Dungeons & Dragons, of het ontwikkelen van een taal à la ‘Lord of the Rings’ heb je er niks aan. 

Wanneer je een opleiding hebt gekozen, is het dus belangrijk om deze af te maken. Er zijn altijd onderdelen die ontzettend saai zijn, dat hoort er nu eenmaal bij. Door vol te houden en je opleiding af te maken heb je, naast het papiertje op zak, altijd iets waar je op kan terugvallen en zet je ook de deur open om naar de next level (MBO > HBO > WO) te gaan.

Vind je passie met deze 4 vragen!

Vind je passie met deze 4 vragen!

Vind je passie met deze 4 vragen! Je passie vinden… Dat klinkt een stuk makkelijker dan dat het is. Helemaal als je eigenlijk met je neus in de studieboeken hoort te zitten, twijfelend of je wel de juiste opleiding hebt gekozen. Althans, dat is als ik vanuit eigen...

3 manieren om passief inkomen te verdienen als student

3 manieren om passief inkomen te verdienen als student

Verdien passief inkomen als student met deze 3 tips! Studeren is natuurlijk hartstikke leuk… Of niet. Anyhow, je wilt naast dat je aan het zweten bent voor je studie ook een leuk zakcentje verdienen toch? Een bijbaan bij de Albert Heijn voor €3 per uur zie je niet zo...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Home

Privacy And Policy

Voorwaarden

Schrijf Voor Ons