Falen; de sleutel tot succes
Andrei de Vries

Lol, whut? Yup, je leest het goed. Je zal misschien denken dat ik op mijn hoofd gevallen ben, maar het is toch echt zo; Fouten maken is hetgeen wat je succesvol gaat maken. 

Klinkt tegenstrijdig zeker? Het is onze natuur om mislukking, fouten en falen te vermijden. Dat is in veel situaties ook logisch. Je wilt natuurlijk niet dat er iets misgaat met je gezondheid, dat je relaties mislukken of dat het volledig fout gaat in het verkeer. Iedereen is bang om fouten te maken, dat zit nu eenmaal in onze natuur en is afkomstig uit de tijd dat een fout jou je leven kon kosten. Het is dus niet meer dan normaal dat je bang bent om fouten te maken. Iedereen is bang om fouten te maken. Zelfs de meest dappere mensen doen het in hun broek als ze denken aan wat er mis kan gaan. Hetgeen wat hen dapper maakt is dat ze het alsnog doen, ondanks dat ze bang zijn voor fouten.

Ze zeggen niet voor niets ‘van je fouten moet je leren’, daarom heb ik hieronder de 5 belangrijkste mindsets met betrekking tot fouten voor je neergezet. Wellicht helpt het je om met een andere blik naar fouten te kijken en je makkelijker over je angsten heen te zetten op weg naar jouw succes.

1. Falen is niet het tegenovergestelde van succes, maar juist de weg er naartoe. 

Wanneer iets fout gaat, dan is dat een teken dat je jouw aanpak moet aanpassen, het betekent niet dat je een sukkel/loser/mislukking/whatever bent. Niemand heeft succes behaald zonder fouten, deze waren juist nodig om de nodige correcties te maken op zoek naar het juiste pad. Een fout is dus extreem waardevolle informatie; door te weten hoe je iets niet moet doen, krijg je een duidelijker beeld van wat je wel moet doen. Succesvolle mensen zijn dus blij met fouten en werken hier doorheen op weg naar hun dromen. 

Zo gaf bijna niemand een f*ck om de eerste iPhone en waren de eerste Apple computers lang niet zo populair bij de consumenten als de Windows PC’s van Bill Gates. Denk je dat Steve Jobs toen zei:

“F*ck it, laat maar!”

Absoluut niet! Hij ging door, werd één van de beroemdste ondernemers en veranderde de wereld van communicatietechnologie en daarmee het leven van miljarden mensen. Hij wist namelijk, wat alle succesvolle mensen weten:


2. Falen is onvermijdelijk

Wie geen fouten maakt, maakt helemaal niets. Wanneer je leert er vanuit te gaan dat het fout zal gaan, dan neem je al een groot deel van de angst voor de fout weg. Je verwacht deze dan en wanneer deze verschijnt, kun je de fout begroeten als een vriend. 

“Daar ben je, ik verwachtte je al!”

Wat gaat er door je hoofd wanneer alles vlekkeloos en foutloos verloopt? Het is natuurlijk heerlijk als er even niks mis gaat, maar langzaam maar zeker bekruipt het gevoel je dat het ‘tè goed gaat’. Waar of niet?

Dit gevoel is 100% spot on en in feite gewoon een reality check; er zal uiteindelijk wat misgaan en het is verstandig om daar vanuit te gaan. Wanneer je dit namelijk verwacht, zal de teleurstelling ook een stuk minder zijn, de klap een stuk zachter en zal het je helpen om makkelijker de les van de fout te zien. Dit is noodzakelijk want:


3. Falen leidt alleen tot succes, als je er van leert. 

De meest treurige vorm van bestaan is om continue dezelfde fouten te maken en te blijven steken op waar je bent, een soort eeuwige cyclus van mislukking. 

“De definitie van waanzin is steeds hetzelfde doen en verschillende resultaten te verwachten.”

~ Albert Einstein

Wanneer je fouten maakt, behoor je inzicht te krijgen in waar je jouw actie(s) moet aanpassen. Als je een onvoldoende haalt voor een toets, betekent dat waarschijnlijk dat je niet goed hebt geleerd. Je kan te weinig geleerd hebben, de verkeerde stof hebben geleerd, of te snel door de stof heen gelezen waardoor je deze niet goed beheerst. Wat de reden ook is, je weet in ieder geval dat de manier waarop je het de laatste keer hebt geleerd dus niet werkt. 

Je hebt nu de keuze. Optie 1; je kan boos/gefrustreerd worden, je handen in de lucht gooien en alles en iedereen vervloeken vanwege jouw onvoldoende, of Optie 2; je accepteert jouw verantwoordelijkheid in deze situatie en gaat voor de volgende toets op een andere manier leren.

(Ik adviseer optie 2.)

Op dit punt klinkt het als zo’n enorm cliché dat ze het niet eens meer op een tegeltje zetten, maar toch moet ik dit benadrukken: 


4. Leer van je fouten.

Je zal wellicht denken “No sh*t Sherlock”, maar het zal je verbazen hoeveel mensen dit niet begrijpen. Fouten zijn waardevol, maar alleen als je jouw ego aan de kant zet en de les kan leren die de fout je probeert te laten zien. 

Ego is een groot obstakel in jouw ontwikkeling. Wanneer je naar je ego luistert zal je bij een fout denken: ‘Dat ligt niet aan mij’, waarmee je elk inzicht blokkeert en dus gedoemd bent dezelfde fout te herhalen. Om dus te leren van je fouten moet je kritisch naar jezelf durven kijken. Net zo belangrijk is ook dat je open staat voor feedback. Veel mensen zien feedback helaas als kritiek, of ‘gezeik’, maar als je hier ook jouw ego aan de kant zet, kun je waardevolle dingen leren over jezelf. 

Wanneer jouw baas je wijst op je gebrekkige kennis van het bedrijf, kan je ontdekken waarom je onzeker bent op je werk en niet goed presteert. Wanneer jouw coach je wijst op jouw gebrekkige conditie, kan je ontdekken hoe je van de standaard ‘bankverwarmer’, naar de eerste keus voor de spits kunt groeien.

Des te meer fouten je maakt, des te meer van dit soort waardevolle lessen je dus zal ontvangen en des te meer stappen je zal maken richting de juiste route om jouw successen te behalen. Wanneer je dus enige ambities hebt, is het volgende zeer belangrijk:


5. Stel doelen die je stimuleren om actie te ondernemen (en te falen).

Wat laat mensen door hun angsten heen gaan? Simpel; de beloning die aan de andere kant te halen valt. De held/heldin gaat de grot van de draak in vanwege de schat die daar te halen valt, niet vanwege zijn/haar moordlust voor draken (hoop ik).

De weg naar succes begint met een doel wat het voor jou de moeite waard maakt om fouten te maken en tegenslagen te verduren. 

Denk bijvoorbeeld aan je rijbewijs halen; dit kost flink wat geld (hier zal je dus flink wat uren voor moeten werken), flink wat tijd (je kan dus minder vaak chillen) en flink wat denkwerk.Iedereen die zijn rijbewijs haalt hoeft er niet over na te denken of hij/zij deze offers wilt maken, want de beloning is in alle opzichten de moeite waard:

Je ziet jezelf al in je eigen eerste autootje (of die van je ouders) met je vrienden naar het strand of iets rijden. Compleet vrij om waar dan ook in de wereld naartoe te kunnen gaan. Het maakt je niet uit al moet je 100 keer afrijden; je moet en zal je rijbewijs hebben. 

Dit is hoe je doelen stelt: Doelen moeten je enthousiast maken en zelfs bereidwillig om te falen. Des te aantrekkelijker de beloning des te harder jij zal gaan op je gekozen pad, klaar om tegenslagen en fouten te maken die je helpen om beter, vaardiger en sneller bij jouw beloning te komen. 

Vind je passie met deze 4 vragen!

Vind je passie met deze 4 vragen!

Vind je passie met deze 4 vragen! Je passie vinden… Dat klinkt een stuk makkelijker dan dat het is. Helemaal als je eigenlijk met je neus in de studieboeken hoort te zitten, twijfelend of je wel de juiste opleiding hebt gekozen. Althans, dat is als ik vanuit eigen...

3 manieren om passief inkomen te verdienen als student

3 manieren om passief inkomen te verdienen als student

Verdien passief inkomen als student met deze 3 tips! Studeren is natuurlijk hartstikke leuk… Of niet. Anyhow, je wilt naast dat je aan het zweten bent voor je studie ook een leuk zakcentje verdienen toch? Een bijbaan bij de Albert Heijn voor €3 per uur zie je niet zo...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Home

Privacy And Policy

Voorwaarden

Schrijf Voor Ons