De Comfort-Zone; de plek waar niks gebeurt
Andrei de Vries

Joggingbroek aan, installeren op de bank, telefoon op stil en lekker bingen op Netflixen; welkom in de Comfort-Zone. Dit is jouw veilige plekje waar alles vertrouwd is en je geen vervelende verrassingen hoeft te verwachten. Geen onbekende risico’s, geen uitdagingen, geen avontuur, geen nieuwe ervaringen. Aan de ene kant is de Comfort-Zone dus precies dat wat de naam al zegt; comfortabel.

Aan de andere kant is de Comfort-Zone een plek die na verloop van tijd ontzettend saai wordt. Denk maar aan je eigen huis; je weet waar alles staat, hoe alles werkt, wat de routines zijn van iedereen die er komt en wat je kunt verwachten. Als je te lang in je huis zit, dan wil je naar buiten. Je wilt afspreken met vrienden, je wilt naar een feestje, je wilt iets anders doen, iets wat afwijkt van de dagelijkse routine en de boel een beetje opschud.

Leven buiten de Comfort-Zone

Continue in de Comfort-Zone leven heeft flink wat nadelen. Om te beginnen gebeurt er in de Comfort-Zone helemaal niks! Er is geen spanning, geen sensatie, geen groei en bovenal:

Er is geen avontuur!

Kun je nog je eerste schooldag herinneren? Je eerste rijles? Je eerste keer op een fiets zonder zijwieltjes? Of wat dacht je van je eerste dag bij een nieuwe baan, of de eerste keer op training (voetbal, hockey, turnen, judo, whatever)?

Al deze dingen hebben een aantal dingen met elkaar gemeen. Buiten het feit dat het nieuw was, was het spannend. Misschien wilde je er zelfs niet aan, maar werd je gepusht door je ouders, of je vrienden. Feit blijft dat je ergens was waar je totaal niet bekend was en langzaam, maar zeker groeide in de activiteit, je steeds beter werd en het uiteindelijk bekend terrein werd. 

De belangrijkste overeenkomsten van nieuwe activiteiten (a.k.a. buiten je Comfort-Zone stappen) zijn dan ook als volgt:

1. You sucked!

De eerste keer fietsen ging je 99.99999% zeker op je bek. De eerste dag op school was awkward.  Je eerste rijles was je waarschijnlijk geen Max(ime) Verstappen en de eerste training was je nog  geen superster. 

2. Het was eng!

Je eerste werkdag is altijd spannend. Wat voor collega’s ga je krijgen? Kan je dit werk goed? Vindt je het wel leuk? Ook je eerste training, schooldag en fietstocht waren eng. Vooral die fietstocht; je dacht waarschijnlijk dat je jouw schedel zou breken als je viel. Onthoud daarom altijd:

“Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het overwinnen ervan.”
~ Nelson Mandela


3. Ook al was je niet goed en vond je het eng; deed je het toch!

De eerste paar keer was 100% awkward. Je vond het wellicht totaal niet leuk en was zenuwachtig. Maar omdat je het nut ervan zag (leren fietsen, rijbewijs halen, diploma halen,geld verdienen, etc.) was je bereid om door je angst heen te gaan en (KOMT IE) buiten je Comfort-Zone te stappen.

4. Je werd er beter/sterker/vaardiger/moediger van.

Je onderneemt nieuwe dingen om A) nieuwe dingen te leren en B) nieuwe ervaringen op te doen.  Wanneer je volhoud en vaker deze vreemde/nieuwe dingen doet, zullen deze vanzelf vertrouwd worden en zal je merken dat je met steeds minder moeite/angst dit avontuur aangaat. Dit bouwt niet alleen skills en kennis, je ontwikkeld hiermee zelfvertrouwen en moed om de volgende keer nog makkelijker buiten je Comfort-Zone te stappen.

Become Fearless!!!

De Comfort-Zone in je hoofd

De Comfort-Zone is dus niet alleen maar een fysieke plaats zoals je bank, je huis, of een vertrouwde omgeving. De Comfort-Zone is ook een mindset (manier van denken). Wanneer je altijd elke vorm van risico, uitdaging, of andere vorm van onbekend terrein vermijd, dan is de kans groot dat je vastzit in jouw eigen mentale Comfort-Zone.

Je laat je leiden door angst, durft niet het avontuur aan te gaan en zal niet groeien. Hierdoor loop je ontzettend veel mis van al het moois dat het leven te bieden heeft. Mensen die mentaal in de Comfort-Zone zitten zeggen dingen (tegen zichzelf) zoals:

“Zo ben ik niet”, “Ik ben daar niet voor gemaakt”, “Dat is niks voor mij”, of “Ik durf dat niet”.

Deze manier van denken houd je tegen in alles wat je ooit hoopt te bereiken. De tegenovergestelde manier van denken geeft je avontuur, uitdaging, kansen, (carrière)mogelijkheden en al het moois wat wat je kan beleven. Hiervoor moet je wel de ballen (m/v) hebben om door je angsten en beperkende gedachten heen te stappen. Mensen die buiten de Comfort-Zone durven te stappen zeggen dingen (tegen zichzelf) zoals:

“Waarom niet?”, “Ik kan het altijd proberen”, “Als ik het echt niks vind, heb ik het in ieder geval geprobeerd”, of “Als het lukt is dat super, als het niet lukt heb ik in ieder geval wat geleerd”.

No Pain, No Gain

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden en wie verder wil komen in het leven moet niet bang zijn om fouten te maken. Fouten ga je sowieso maken, dus waarom niet fouten maken op weg naar het ontwikkelen van nuttige skills, slimme kennis en nieuwe spannende avonturen die jouw leven verrijken?
Misschien valt het mee, misschien valt het tegen; je kan er in ieder geval zeker van zijn dat dat wanneer jij niet af en toe buiten je Comfort-Zone stapt, er geen reet gebeurt/verandert/verbetert.

Boooring.

Buiten de Comfort-Zone liggen alle kansen, het avontuur van je leven, die prachtige man/vrouw/overig waar jij je leven mee gaat delen, een prachtige carrière, nieuwe inzichten en ga zo maar door. De prijs die je hiervoor betaald is dat je je op onbekend terrein moet begeven; je moet door je angst heen stappen, op je bek durven gaan en jezelf uitdagen. 

De beloning die je hiervoor krijgt is groei. Meer kansen, meer kennis, meer geld, meer vrienden, meer avontuur, meer gezelligheid, meer prachtige ervaringen en meer alles. 

Wanneer je dus angst en/of afkeer voelt om iets te doen, dan is dat een belangrijk signaal dat je op de grens van je Comfort-Zone zit en raad ik je 100% aan om in ieder geval 1 stap verder te zetten! Het ergste wat er dan kan gebeuren is dat het tegenvalt en dan ben je maar 1 stap terug verwijderd van je Comfort-Zone. 

Wanneer je namelijk een stap buiten je Comfort-Zone zet en het gaat goed, dan wordt dit onbekende gebied langzaam bekend en uiteindelijk onderdeel van jouw Comfort-Zone. Dat is wat er wordt bedoeld met ‘verbreed je horizon’. Je vergroot letterlijk jouw wereld en je hebt op elk moment nog altijd de keuze om weer even terug te stappen in jouw vertrouwde omgeving, zodat je je kan voorbereiden op je volgende avontuur. 

A Beautiful New World is Waiting for You!

Vind je passie met deze 4 vragen!

Vind je passie met deze 4 vragen!

Vind je passie met deze 4 vragen! Je passie vinden… Dat klinkt een stuk makkelijker dan dat het is. Helemaal als je eigenlijk met je neus in de studieboeken hoort te zitten, twijfelend of je wel de juiste opleiding hebt gekozen. Althans, dat is als ik vanuit eigen...

3 manieren om passief inkomen te verdienen als student

3 manieren om passief inkomen te verdienen als student

Verdien passief inkomen als student met deze 3 tips! Studeren is natuurlijk hartstikke leuk… Of niet. Anyhow, je wilt naast dat je aan het zweten bent voor je studie ook een leuk zakcentje verdienen toch? Een bijbaan bij de Albert Heijn voor €3 per uur zie je niet zo...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Home

Privacy And Policy

Voorwaarden

Schrijf Voor Ons