Tussenjaar; 3 tips voor maximale winst
Andrei de Vries

Wanneer je in het laatste jaar van de middelbare school zit, of ontdekt dat je huidige opleiding niks voor jou is, dan komt er een zeer moeilijke vraag steeds dichterbij:

“Wat wil ik eigenlijk doen met mijn leven?”

Wanneer je hier geen goed antwoord op hebt, dan is het een risico om zomaar een opleiding te gaan kiezen. Je moet er goed over nadenken, want wanneer je een opleiding gaat doen die uiteindelijk toch niet voor jou blijkt te zijn (wellicht ben nu juist op dit punt gekomen), dan ben je een hoop tijd en geld verloren. 

Als je er écht niet uitkomt, dan is jouw laatste optie om een tussenjaar te nemen. Dit is echter geen ‘break’, of vakantiejaar. Als je een tussenjaar op die manier bekijkt en een jaar lang op je reet blijft zitten, dan ben je simpelweg een jaar kwijt. Deze optie is niet bedoeld als een jaartje rust, maar juist als een zeer effectieve periode waarin je jezelf goed leert kennen, ontwikkeld en klaarmaakt voor je volgende levensfase. 

Overweeg je dus een tussenjaar en ben je bereid om all-in te gaan op jouw ontwikkeling? Dan hebben wij 3 strategieën om maximale winst uit jouw tussenjaar te halen:

Strategie 1; Ontwikkel je werkmentaliteit

Het belangrijkste wat je natuurlijk moet doen in je tussenjaar is werken en je haalt de meeste waarde door dit full-time te doen. De logische voordelen zijn natuurlijk dat je flink wat cash kan gaan stacken en dat je werkervaring opdoet.
Omdat je professionele verantwoordelijkheden aangaat ontwikkel je een verbeterde werkmentaliteit en leer je om te doen wat je moet doen (of het nou leuk is of niet). Deze mentaliteit gaat jou enorm helpen als je straks weer in de schoolbanken zit, omdat je met deze geüpgrade mindset veel makkelijker door je huiswerk, projecten en verplichtingen heen werkt. 

Naast de upgrade in je werkmentaliteit, ga je ook veel meer waarde en plezier uit je studententijd halen wanneer je daarvoor een jaar full-time hebt gewerkt. De vrijheid en flexibiliteit van deze periode zal een warm bad zijn wanneer je de structuur en verplichtingen van het professionele leven hebt ervaren. 

Het geld wat je spaart kun je gebruiken voor een mooi doel (strategie 3) maar is ook handig voor wanneer je straks gaat studeren en je op jezelf wilt gaan wonen. 

Strategie 2; Focus je op jouw persoonlijke ontwikkeling

Een tussenjaar is bedoeld om te groeien en jezelf beter te leren kennen. Je gaat dus werken aan jezelf en onderzoek doen naar jezelf. Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk waarde halen uit dit jaar, daarom hebben wij drie tips voor je:

 1. Maak een planning en stel een doel/doelen voor je tussenjaar.

  Wanneer je een jaar lang als vakkenvuller aan de slag gaat en verder een beetje rondhangt zal je niet heel veel ontwikkelen. Bedenk dus van te voren wat voor soort werk je wilt doen, welke kennis/skills/ontwikkeling je wilt doormaken en stel hier een plan voor op.

  Dit hoeft natuurlijk niet een planning per dag te zijn. Door van te voren een aantal hoofddoelen op te stellen en werk te zoeken wat bijdraagt aan de ontwikkeling van bepaalde skills en/of kennis zal je niet alleen meer waarde uit jouw jaar halen, maar ook veel gemotiveerder zijn in je werk en ontwikkelingsactiviteiten.

  Je kan dus bijvoorbeeld twee bijbanen kiezen waarin je het komende jaar wilt werken, gebaseerd op de skills die je wilt ontwikkelen. Voor meer inzichten in welke skills je ontwikkeld bij welke bijbaan, kun je de Bastard Score per bijbaan checken op onze website.

 2. Hou een dagboek bij.

  Een zeer efficiënte manier waarop ik mezelf goed heb leren kennen en inzichten heb verkregen die ik anders nooit had gevonden, is het door dagelijks een kleine evaluatie van de dag op te schrijven. In de periode dat ik maximaal aan mijn persoonlijke groei werkte, nam ik aan het einde van elke dag even een paar minuten om op te schrijven wat er door mij heen ging. Denk hierbij aan:– Gebeurtenissen van de dag
  – Hoe je omging met situaties en uitdagingen
  – Het beste moment van de dag en het slechtste moment van de dag
  Je hoeft hier niet persé een vaste structuur voor te gebruiken. Pak simpelweg een schriftje, schrijf de datum bovenaan en begin op te schrijven wat er in je hoofd (is) gebeurt. Het zal je verbazen hoe hetgeen wat je schrijft, anders voelt als wat er in je hoofd rondspookt. Schrijven maakt je namelijk objectief, waardoor je met ‘vreemde’ ogen naar je eigen gedachten leert kijken.

  Pro tip: Lees aan het einde van de week al je evaluaties van de week door en schrijf daarna een korte evaluatie van de week. Je zal dan veel meer inzicht krijgen in hoe jouw mindset, emoties en gedachten veranderen gedurende de week en hoe bepaalde situaties invloed op je hebben. Voor maximale mentale ‘gainz’ doe je dit zelfde proces aan het einde van de maand (lees je weekverslagen door en vat de maand samen).


 3. Ontwikkel tenminste 1 nieuwe skill.

  Vaardigheden zijn de tools in jouw gereedschapskist voor succes en tijdens een tussenjaar heb je een hoop tijd beschikbaar om deze te ontwikkelen. Ik ga er niet vanuit dat je elke minuut van je tussenjaar productief gaat besteden, maar de ontwikkeling van 1 skill is absoluut haalbaar.

  Om te bedenken welke skill dit kan/moet zijn dien je jezelf de volgende vraag te stellen:

  “Welke skill kan mij een stap verder brengen richting mijn droom?”

  Het antwoord kan bijvoorbeeld ‘online marketing’ zijn, of ‘sales’, maar wat het antwoord ook is, je hoeft niet een paar weken achter elkaar te beuken om deze skill te ontwikkelen. Sterker nog, wij hebben een methode voor je waarmee je jouw skill, wat deze ook is, te ontwikkelen met slechts 10 minuten per dag.

  Kies dus een skill en spendeer gedurende jouw tussenjaar tijd aan het oefenen, bestuderen en ontwikkelen ervan. Dit is een mooi doel wat je kan toevoegen aan het plan voor jouw tussenjaar (Strategie 1).

Strategie 3; Plan een extreme stap buiten je Comfort-Zone

Om jezelf te belonen en tegelijkertijd een enorme sprong te maken in jouw ontwikkeling, adviseer ik je om in jouw tussenjaar te werken naar een activiteit/onderneming die jouw ver buiten jouw Comfort-Zone gaat brengen. Doordat je gaat werken gaat jouw inkomen natuurlijk flink groeien. Je kan dit allemaal over de balk smijten (beter van niet), maar slimmer is om flink te sparen en een deel van dit geld te gebruiken voor een ‘next-level move’.

Denk bijvoorbeeld aan een (backpack)reis, het halen van je rijbewijs, of een eerste investering in jezelf via een Side-Hustle, het aanschaffen van aandelen/crypto, of een andere manier waarop je wat risico gaat nemen met geld waarbij de kans op winst ligt. 

Een tussenjaar is een tijd van experimenteren, beleven, onderzoeken en het avontuur aangaan. Daarbij is het ook de periode waar je kunt leren om naar een doel te werken, deze te halen en wat succes te behalen. Zie het als een ‘trial-run’ van hoe je succesvol wordt in het leven en daag jezelf uit. 

Lukt het niet dan heb je het geprobeerd en een waardevolle les geleerd, lukt het wel dan heb je een mooie milestone gehaald en jezelf geüpgrade.

Het doel van een tussenjaar is mentaal ‘volwassen’ worden

Met deze 3 strategieën ga je groeien op vele gebieden; werk, zelfvertrouwen, verantwoordelijkheid, discipline en zelfreflectie zijn slechts een aantal dingen die je hiermee kunt ontwikkelen. Alle voordelen die je hiermee krijgt wegen echter niet op tegen de belangrijkste ontwikkeling die je gaat doormaken:

‘Volwassen’ worden. 

Toen ik van de middelbare school afkwam was ik mentaal nog (lang) niet klaar om serieuze keuzes te maken. Ik vond zaken zoals chillen met mijn vrienden en feestjes duizend keer belangrijker dan carrière, persoonlijke ontwikkeling en succes. Dat is natuurlijk ook niet raar. De meeste van ons komen rond hun 16e van de middelbare school af en dan zijn we nog losgeslagen hormoonbommen die volop in ontwikkeling zijn. 

Een goed besteed tussenjaar geeft jou de gelegenheid om te rijpen. Je komt in aanraking met het ‘volwassen leven’, je leert meer over hoe de wereld werkt en welke rol jij daarin graag zou willen spelen. De maximale winst die ik bedoel in dit artikel is dus ook de maximale groei van jouw mindset. Ben je na dit tussenjaar volledig ‘volwassen’? Zeker niet. 

De reden dat ik ‘volwassen’ namelijk tussen haakjes zet; we zijn nooit uitgegroeid en dus nooit volledig ‘volwassenen’. 

Vind je passie met deze 4 vragen!

Vind je passie met deze 4 vragen!

Vind je passie met deze 4 vragen! Je passie vinden… Dat klinkt een stuk makkelijker dan dat het is. Helemaal als je eigenlijk met je neus in de studieboeken hoort te zitten, twijfelend of je wel de juiste opleiding hebt gekozen. Althans, dat is als ik vanuit eigen...

3 manieren om passief inkomen te verdienen als student

3 manieren om passief inkomen te verdienen als student

Verdien passief inkomen als student met deze 3 tips! Studeren is natuurlijk hartstikke leuk… Of niet. Anyhow, je wilt naast dat je aan het zweten bent voor je studie ook een leuk zakcentje verdienen toch? Een bijbaan bij de Albert Heijn voor €3 per uur zie je niet zo...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Home

Privacy And Policy

Voorwaarden

Schrijf Voor Ons