Hoe je in 5 stappen gegarandeerd krijgt wat je wil
Andrei de Vries

Ja je leest het geen en nee het is niet te mooi om waard te zijn. Vandaag wil ik je uitdagen om met deze 5 stappen te krijgen wat jij wil hebben. Volg ze namelijk alle 5 zoals beschreven en jij gaat het krijgen. Het maakt niet eens uit wat het is; een xbox, een vriendje, een toffe baan, een pony. You name it and you will get it. 

Ik geef hier zonder probleem een volledige garantie op; deze methode gaat jou 100% gegarandeerd geven wat je wil ALS jij bereid bent om het voetenwerk te doen wat erbij hoort.

Ben jij er klaar voor? Dan is dit de formule:

1. Bedenk wat je wil
Ohw my god, echt? Ja echt. Dit lijkt misschien een overbodige stap, maar het zal je verbazen hoe weinig mensen daadwerkelijk nadenken over wat ze nou precies willen. Heb jij al eens een moment voor jezelf genomen om te bedenken wat je wil? Heb jij een lijstje met doelen die je de komende tijd zou willen behalen? Wees eerlijk. Als je dit niet hebt dan is dat niet erg; de meeste mensen hebben dit namelijk niet en dat is ook de reden waarom de meeste mensen niet krijgen wat ze willen.

Bedenken wat je wil is in feite heel makkelijk, maar je kan dit onnodig moeilijk maken met vragen als ‘Wil ik dit wel?’, ‘Wat nou als dit uiteindelijk iets is wat ik helemaal niet wil?’, ‘Kan ik dit wel krijgen?’ en honderden andere variaties van dit soort vragen.

Wanneer je dus een lijstje met doelen maakt moet je er niet te lang over nadenken. Het mooie is namelijk dat je je lijst altijd weer kan aanpassen, of weggooien en vervangen met een nieuwe lijst. Een belangrijk onderdeel van doelen stellen is ervaring opdoen in het najagen van de gestelde doelen en daarbij zal je gaan leren welke dingen je wel en welke dingen je niet wil.

De meest efficiënte manier om erachter te komen wat je wil, is door te ontdekken wat je allemaal niet wil. Zo breng je al je beschikbare opties (alles is mogelijk) terug naar een overzichtelijke selectie van doelen (wat jij écht wil).

2. Vraag om wat je wil
Dude, serieus? Ja serieus. Ook deze stap is een gigantische open deur, maar ook deze stap wordt zo overschat dat veel mensen deze stap niet nemen en, daar zijn we weer, de reden waarom de meeste mensen niet krijgen wat ze willen.

Als je niet vraagt om wat je wil, zal je nooit krijgen wat je wil. Mensen kunnen geen gedachten lezen en zolang jij nergens om vraagt, hoeven anderen jou ook niet zomaar dingen te geven. Waarom niet? Omdat anderen mensen al helemaal niet weten wat jij wil.

Wees duidelijk in wat je vraagt en wees specifiek in wat je vraagt. Half binnensmonds mompelend vragen om wat meer waardering op je werk gaat je niks opleveren. Wanneer jij echter bijvoorbeeld helder en duidelijk vraagt om opslag, dan zet je het ‘Proces van Krijgen’ in werking. Het aloude gezegde luidt immers:

‘Vraag en gij zult Krijgen.’

Het zal je verbazen wat er gebeurt als je vraagt om de dingen die je wil. Wees open, wees eerlijk en bovenal; wees bereid om een tegenprestatie te leveren.

3. Ontdek wat nodig is om te krijgen wat je wil
Als je dacht dat de tweede stap genoeg was om te krijgen wat je wil dan moet ik je teleurstellen. Het ‘Proces van Krijgen’ is namelijk gebaseerd op verdienen. Simpel gezegd; je gaat niet krijgen wat je wil, omdat je het vraagt. Je KAN krijgen wat je wil wanneer je het verdient.

Wanneer je dus vraagt, moet je daarbij duidelijk te maken dat je bereid bent om te doen wat nodig is, om te krijgen wat je wilt en moet je dus ook vragen naar wat de benodigdheden zijn.

Enkele voorbeelden:

Fout
Ik wil € 1000,- meer salaris per maand, kan dat?”

Goed
“Wat moet ik doen om € 1000,- meer salaris per maand te verdienen.”

Fout
Mag ik een Xbox/Vespa?”

 

Goed
Ik wil graag een Xbox/Vespa, wat moet ik hiervoor doen?”

Hou er rekening mee dat je misschien niet het antwoord krijgt wat je verwacht, of waar je op hoopt. Misschien ziet je baas wel geen enkele mogelijkheid tot meer salaris voor jou, of zien je ouders die Xbox/Scooter echt helemaal niet zitten.

In zo’n geval moet je het aan jezelf vragen. Je kan niet altijd verwachten dat anderen je alles gaan geven en moet bewust zijn dat je zelf ook ontzettend veel mogelijkheden hebt. Je kunt bijvoorbeeld een extra baantje nemen, een side hustle starten, of op een andere manier die extra € 1000,-/Xbox/Vespa scoren.

4. Regel wat nodig is om te krijgen wat je wil
Dit is het actie-gedeelte van het proces. Wanneer je duidelijk hebt wat er voor nodig is om te krijgen wat je wil, heb je voor jezelf jouw doel omgezet in actiepunten waar je aan kunt werken. Dit noemen we; concretiseren.

Doelen zijn vaak uitkomsten, waar je geen duidelijke actiepunten bij hebt en nu je deze hebt, heb je niet alleen een actieplan, je hebt een belofte tegenover het werk staan wat je moet gaan doen.
Hard werken voor een blije baas is niet direct motiverend. Extra klusjes in huis doen voor een blije mama/papa ook niet. Hard werken voor € 1000,- extra salaris per maand, of die Xbox/Vespa is dat natuurlijk wel.

Nu is het aan jou!

De voorwaarden zijn duidelijk. De werkzaamheden zijn helder. Het enige wat nu nog tussen jou en jouw doel staat is het werk wat gedaan moet worden om te krijgen wat je wil.

5. Krijg waar je recht op hebt
Hoezo is dit een stap? Nou, wanneer je hebt gedaan wat je moest doen, moet je natuurlijk wel melden dat het gedaan is. Het kan namelijk zijn dat jij vind dat je aan alle voorwaarden hebt voldaan, maar dat de andere partij dat nog niet vindt.

Om te voorkomen dat hierdoor een conflict ontstaat, is het van essentieel belang om bij stap 3 duidelijke voorwaarden af te stemmen. Denk hierbij aan meetbare zaken. Dus niet ‘harder werken’, of ‘meer helpen in huis’, maar een concreet resultaat waar geen discussie over kan ontstaan. Voor meer salaris kan dit bijvoorbeeld een stijging in de omzet van het bedrijf zijn, voor een Xbox/Vespa kan je bijvoorbeeld als tegenprestatie ‘betere cijfers op school’ afspreken en dan moet je dus ook een cijfer afspreken. De afspraak is dan bijvoorbeeld ‘een gemiddelde van een 7,5 op alle vakken’, of ‘alle vakken een punt hoger scoren dan mijn vorige rapport’.

Een makkelijke manier om de voorwaarden goed vast te leggen is om een checklist te maken, deze met je baas, leraar, ouders, etc. af te stemmen (dus zorgen dat beide partijen akkoord zijn) en deze systematisch afwerken tot je alles hebt. Op deze manier hoef je dus alleen nog maar te melden wanneer je aan alles hebt voldaan en zal er dus geen discussie of conflict ontstaat.

Als het zo makkelijk is om te krijgen wat je wil, waarom zijn er dan zo weinig mensen die krijgen wat ze willen?
Zoals je al in stap 1 en 2 kon lezen, is er maar een klein groepje mensen wat daadwerkelijk weet wat hij/zij wel en ook daadwerkelijk de moeite neemt om hiernaar te vragen. Bij elke stap vallen er weer een hoop mensen af tot je uiteindelijk maar een paar mensen overhoud die stap 5 afronden. Deze noem ik ook wel ‘The Chosen Few’. 

Een andere reden is ook dat mensen niet echt goed nadenken over wat ze willen. Een simpele, maar effectieve manier om erachter te komen of je een goed doel hebt gesteld, is om te kijken of dit doel jou genoeg inspireert dat je de stappen wilt doorlopen om het te halen en dit ook daadwerkelijk doet. 

Een doel wat niet inspireert is een oppervlakkige wens. 

Veel mensen lopen ook vast na stap 2 en 3. Het doel wat ze hebben gesteld lijkt prachtig, maar zodra ze ontdekken wat er voor nodig is om het te halen, krijgen ze meer dan ze verwacht/gehoopt hadden en haken af. Een belangrijke regel bij doelen stellen is dan ook; Be careful what you wish for!

Het laatste wat ik je wil meegeven is dit; wanneer je gaat voor een doel, ga dan 100% all in. Wanneer je soms wel en soms niet aan je doelen werkt, dan zal jouw inzet, energie en uiteindelijk jouw motivatie langzaam afbrokkelen. Doelen stellen werkt wanneer je vol gas erin gaat, resultaten boekt, tegenslagen overkomt en het uiteindelijk haalt. De ultieme voldoening komt voort uit dit proces, dus gun jezelf dit en ga ervoor!

Vind je passie met deze 4 vragen!

Vind je passie met deze 4 vragen!

Vind je passie met deze 4 vragen! Je passie vinden… Dat klinkt een stuk makkelijker dan dat het is. Helemaal als je eigenlijk met je neus in de studieboeken hoort te zitten, twijfelend of je wel de juiste opleiding hebt gekozen. Althans, dat is als ik vanuit eigen...

3 manieren om passief inkomen te verdienen als student

3 manieren om passief inkomen te verdienen als student

Verdien passief inkomen als student met deze 3 tips! Studeren is natuurlijk hartstikke leuk… Of niet. Anyhow, je wilt naast dat je aan het zweten bent voor je studie ook een leuk zakcentje verdienen toch? Een bijbaan bij de Albert Heijn voor €3 per uur zie je niet zo...

Tussenjaar; 3 tips voor maximale winst

Tussenjaar; 3 tips voor maximale winst

Een tussenjaar is niet bedoelt om op je reet te blijven zitten. Lees hier hoe je in jouw tussenjaar een maximale ontwikkeling en groei kunt doormaken

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Home

Privacy And Policy

Voorwaarden

Schrijf Voor Ons